Според некои извори палачинките потекнуваат од западно француската покраина Бретања, каде што биле приготвувани уште пред нашата ера. Овој пат, рецептот е за солена варијанта
Потребни состојки (за 4 лица):
8 парчиња мортадела
2 јајца
400 мл млеко
2 лажички сечкан магдонос
150 гр сирење “бри”
280 гр брашно
60 гр путер
сол
Подготовка:
Од смесата од млеко, јајца, сол и брашно на путер ги печеме палачинките, мортаделата ја сечкаме на квадратчиња, а со путерот го премачкуваме дното на огноотпорниот сад за печење.
На палачинките им ставаме по парче мортадела, а потоа редиме по неколку парчиња сирење, посипуваме сецкан магдонос и ги преклопуваме на тријаголници. Ги ставаме во огноотпорниот сад, повторно ставаме сечкано сирење и во загреана рерна на 180 степени ги печеме 15 минути.
Готовите палачинки ги сервираме во чинија, ги посипуваме уште малку со сечкан магдонос и ги послужуваме.
И тоа е тоа, добар апетит!