Кога алкохолот ферментира се создаваат нечистотии наречени конгенери. Тие му даваат вкус и боја на алкохолот, но всушност се работи за токсини. Исто така, колку е алкохолот потемен, толку мамурлакот ќе биде полош. Светлите алкохолни пијалоци како џин и вотка исто така предизвикуваат мамурлак, но не исто како виски или бурбон.
Алкохолни пијалоци со најмногу конгенер (пилајоци кои предизвикуваат намјногу мамурлак):
- Бренди
- Црно вино
- Бурбон
- Темен рум
- Виски
Што уште влијае на интензитетот на мамурлакот?
Скапите пијалоци ќе ве спасат од мамурлак бидејќи се повеќе прочистени. Но евтината вотка или џин се еднакво лоши како и скапиот бурбон. Треба да се напомене дека големата количина на шеќер во алкохолот го зголемува мамурлакот.