Американците традиционално ја прават за празниците, но оваа пита која освојува со вкусот ќе се најде и на вашата трпеза!

popara26 ноември, 20211min00
1585060

По потекло од Америка, пеканот е сушено овошје многу слично на традиционалните ореви, но со малку потемна боја и помеко, послатко по вкус. Токму тие ја сочинуваат клучната состојка на фината торта која традиционално се приготвува во САД во посебни прилики, како што се Божиќ и Денот на благодарноста.

Состојки за тесто:

100 гр путер
50 гр шеќер во прав
165 гр брашно
30 гр изматено јајце

Состојки за филот:

75 гр пекан (за полнење)
Неколку цели пекани (за покривање на врвот)
2 јајца
50 мл јаворов сируп
15 гр стопен путер
75 гр кафеав шеќер

Постапка за тесто:

Измешајте путер со шеќер. Потоа додадете го јајцето и на крајот брашното. Само добро измешајте, без матење или мешање.

Тестото оставете го да отстои во фрижидер, па развлечете го на дебелина од 2-3 мм и со него обложете го калапот за колачи.

Постапка за полнење:

Пеканите исечкајте ги и измешајте ги со останатите состојки: јајцата, сирупот, путерот и шеќерот.

Печење на колачот:

Загрејте ја рерната на 180 степени. Врз основата на колачот намачкајте ја смесата за фил. Одозгора наредете цели ореви. Се пече во загреана рерна 20-30 минути.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma