Иако одамна знаеме дека се работи за органски мед, производот на пчелите е многу корисен за целиот организам. Тој е многу моќен антиоксиданс, спречува настинки, го зајакнува имунитетот, ги потиснува бактериските и вирусните инфекции, а терапијата професионално се нарекува апитерапија.
Медот се состои од фруктоза, сахароза, гликоза, вода и витамини, минерали и елементи во трагови. Овој однос е различен во зависност од видот и квалитетот на медот, а токму за тоа се зборува во овој текст.
Секој природен мед и посебни карактеристики за многу здравствени проблеми, а зависи кој ќе го консумирате.
ЛИПОВ МЕД
Овој мед има силно антисептично дејство, а во исто време ги смирува грлото и желудникот. Можеме да го користиме за настинки, грип, респираторни проблеми, но инфекции предизвикани од стрептококи, стафилококи. Медот од липа ќе го поттикне потењето и е погоден за време на температури.
БАГРЕМОВ MED
Фантастичен е за луѓе кои имаат проблеми со дигестивниот тракт, делува смирувачки, го балансира целиот организам со своите лековити својства. Поради високата содржина на фруктоза, дијабетичарите можат да ја консумираат во ограничени количини.
ШУМСКИ МЕД
Содржи 15 пати повеќе минерални состојки од цветните видови. Богат е со железо, соли, а се препорачува за гинеколошки проблеми, зајакнување на крвта, анемија, процес на раст.
МЕД ОД КОСТЕН
Ќе го препознаете по специфичниот и силен мирис, има горчлив и поароматичен вкус. Може да помогне при стомачни проблеми, жолчка, чиреви, жолтица, бактерии во уринарниот тракт.
Теглите со мед најпрво биле пронајдени во гробниците на египетските кралеви, а потоа станал незаменлива состојка во алтернативната медицина, козметологијата и фармацијата.
Медот од гранките се споменува и во древната кинеска медицина, а во Ајурведата „Книгата на животот“ се смета за еликсир на младоста, здравјето и убавината.