Луѓето често грешат кога мислат дека одредени прашкасти и суви материи можат да стојат на неодредено време.
Вистина е дека некои супстанци имаат навистина долг рок на траење, но тој е далеку од неограничен или долг колку што се мисли.
Рокот на траење на некои од нив зависи исклучиво од начинот на кој ги чувате.
Шеќер
Поради изложеност на воздух, шеќерот може да се исуши во рок од четири месеци по отворањето на пакувањето, особено ако постојано стои во хартиеното пакување, во кое обично доаѓа. За шеќерот навистина да нема рок на траење, многу подобро е да го чувате во сад кој може херметички да се затвори.
Брашно
Повеќето луѓе грешат да го чуваат брашното во контејнер на собна температура. За брашно, многу е подобро да стои во фрижидер или замрзнувач.
Брашно направено од цели зрна може да трае до осум месеци кога се чува во фрижидер, а во замрзнувач до една година.
Прашок за пециво
Ќесичките со прашок за пециво и сода бикарбона со текот на времето ќе ги изгубат својствата, па колачот што имате намера да го направите нема да излезе како што сте замислиле. Ако не сте сигурни дали е добро, обидете се со еден експеримент: измешајте сода бикарбона со оцет или прашок за пециво со топла вода.
Доколку се запенат и набабруваат, можете да ги користите при подготовка на храна.
Чај и кафе
Ќесичките со чај имаат рок на траење до една година, по што од сувите билки се лачат материи кои на чајот му даваат горчлив и лут вкус. Истото важи и за кафето.
Најдобро е да ги консумирате овие намирници во рок од два месеци по купувањето.
Ориз
Белиот ориз трае доста долго, но доколку сте љубители на поздравиот, кафеав ориз, ви препорачуваме да го чувате во замрзнувач. На тој начин може да се користи до шест месеци.
Лук
Популарниот зачин најдобро се чува во темна, ладна оставата, чајната кујна во мрежести кеси. Кога се чуваат предолго, главите лук може да се намалат или да ‘ртат.
Ниту една од овие појави не е штетна, но и двете се показатели дека лукот повеќе го нема истиот квалитет и вкус.
Јаткасти плодови и семиња
Оревите и семките обично имаат големо количество масло во нив и тоа масло, како и кујнското масло, ќе изгори по неколку недели складирање.
За оптимална свежина и подолг рок на траење, ставете јаткасти плодови и семки во проѕирна кеса за замрзнување и ставете ги во фрижидер. Експертите велат дека така можат да останат и до една година.