Во секојдневната употреба, сончогледовото масло е корисно за пржење, печење или преливање на одредени салати, но судејќи според зборовите на експертите, не секое сончогледово масло е исто. Но, најважно е дека оваа храна не се користи во големи количини.
Растителното масло се користи во готвењето и поради процесот на рафинирање бидејќи има многу благ вкус и има ниска точка на пушење. Затоа се користи при подготовка на салати, но треба да се внимава на рокот на траење.
Некои истражувања покажуваат дека употребата на ова масло е добро за намалување на ризикот од срцев удар, но одлично е и за регулирање на холестеролот, како и за намалување на ЛДЛ.
Благодарение на витамините
Има позитивни ефекти врз функцијата на мозокот и ја забавува прогресијата на Алцхајмеровата болест.
Она што е уште поважно е што негативните ефекти се произведуваат и со консумирањето на ова масло, што може да предизвика воспалителни ефекти, т.е. произведува негативни ефекти кои се произведуваат на 180 степени Целзиусови.