Кафе и киселост
Киселоста се одредува со помош на скала за pH, која одредува колку е основен или кисел растворот на база на вода. Скалата се движи од 0 до 14. Секој раствор кој регистрира од 0 до 7 на скалата се смета за кисел, додека растворот од 7 до 14 се смета за основен. Повеќето сорти на кафе се кисели, со просечна pH вредност од 4,85 до 5,10. Меѓу безбројните соединенија во овој пијалок, процесот на готвење ослободува девет главни киселини кои придонесуваат за неговиот уникатен профил на вкус. Во кафето има девет главни киселини, кои се наведени од најголема до најниска концентрација: хлорогена, кининска, лимонска, оцетна, млечна, јаболкова, фосфорна, линолна и палмитинска, пишува Healthline.
Можни здравствени ефекти
Иако киселоста на кафето е добра за повеќето луѓе, може да влоши одредени здравствени состојби кај други. Овие состојби вклучуваат рефлукс на киселина, чир на желудникот и синдром на нервозно дебело црево. Ефектите на кафето врз овие состојби главно се припишуваат на неговата киселост и благото лаксативно дејство кај некои луѓе. Не е докажано дека кафето ги предизвикува овие состојби, но ако ви е дијагностицирана, на многумина ќе им се советува да избегнуваат кафе во секој случај.