Луѓето кои имале корона вирус треба да се откажат од храна богата со витамин К на одредено време
Една од најопасните компликации на инфекцијата со корона вирусот е формирањето на згрутчување на крвта, што, како што повеќепати потврдија нашите експерти, може да биде сосема неочекувано и да се појави кај луѓе кои немаат проблеми со кардиоваскуларниот систем.
Дури и кога ќе го прележите вирусот, опасноста не поминала. Дури и по отпуштањето од болница или кога веќе генерално се чувствувате подобро, постои можност да дојде до згрутчување на крвта. Затоа лекарите препорачуваат за време на болеста, но и еден период по излекувањето, да се земаат антикоагуланси, односно лекови за разредување на крвта.
Сепак, подеднакво е важно да се грижите за исхраната во следните шест месеци, забележуваат експертите, а особено да избегнувате храна која „влијае“ на формирање на згрутчување. Според нутриционистот Ирина Зенкова, луѓето кои имале корона вирус треба да се откажат од храна богата со витамин К на одредено време.
„Тоа е, пред сè, зеленилото, кое сме навикнати да го додаваме во супи, салати и други јадења. Ова особено важи за магдоносот и зачините. Тие содржат многу витамин К, кој може донекаде да го потисне дејството на антикоагулантите врз основа на активната супстанција варфарин“, објасни таа.
Останатиот зелен зеленчук, како што се прокељол, брокулата и спанаќот, исто така спаѓаат во категоријата „привремено опасни“. Истовремено, важно е да се знае дека овој зеленчук сам по себе не е опасен, ниту количината на витамин К што го содржи, туку само „неповолните“ комбинации со лекови во овој специфичен период, забележуваат експертите.