Некои видови кафе имаат поголема концентрација на киселина, што може да го вознемири чувствителниот желудник, особено ако консумирате повеќе од една шолја од овој пијалок дневно.
За да ја неутрализирате киселината и да го олесните варењето, можете да користите магичен бел прав – сода бикарбона, пишува „News Magazine“.
Сода бикарбона или натриум бикарбонат е одлично природно помагало за неутрализирање на киселината во организмот, што може да настане поради прекумерно консумирање слатка и масна храна. Има антиалергиски, антиинфламаторни и антифунгални својства.
Прстофат сода бикарбона во кафето (или 1/8 лажичка на литар од вашиот омилен пијалок) на Запад е еден вид народен лек за неутрализирање на киселината. Оние кои го пробале тврдат дека вкусот на овој прав во таквото кафе не се чувствува. Иако комбинацијата на кафе и сода бикарбона не е позната на нашите простори, експертите тврдат дека навистина може да ја спречи појавата на киселост во организмот.
Пијалок што ја неутрализира киселината
Сепак, треба да се има на ум дека сода бикарбоната во кафето може да има некои нуспојави на организмот – зголемени гасови, намалена апсорпција на калциум и општо влијание врз варењето, предупредува нутриционистот Марија Андријашевиќ. Можеби не сте знаеле, но најлошата комбинација е всушност кафе и млеко, белиот пијалок ја зголемува киселоста на телото, па луѓето кои имаат чувствителен стомак треба да избегнуваат да пијат кафе на овој начин.