Засладувачите често се коментираат и за нив има многу заблуди. Луѓето генерално мислат дека е подобро да се користи обичен бел шеќер или, на пример, кокосов шќер, бидејќи тие се поздрави варијанти на слатко во споредба со нискокалоричните засладувачи.
Затоа експертите одвреме-навреме мораат да побијат низа предрасуди во оваа област за луѓето да сфатат дека имаат сертификати од најстручните тела кога станува збор за безбедноста на нивното користење.
Не предизвикуваат зависност, нема докази дека се причина за забен кариес, не влијаат на апетитот, шеќерот во крвта и нивото на инсулин, не ја зголемуваат вредноста на триглицеридите во крвта и можат да ги користат лица со дијабетес.
Водечките домашни и меѓународни експерти од областа на исхраната и диететиката се согласуваат околу одговорите на следниве прашања:
Можеме ли да станеме зависни од нив? Нема докази дека нискокалоричните засладувачи предизвикуваат зависност.
Дали ги уништуваат забите? Нема докази дека нискокалоричните засладувачи предизвикуваат кариес или болести на потпорното забно ткиво.
Ако некое лице има хронично заболување како што е дијабетесот, дали треба да користи засладувачи, што покажуваат истражувањата?
Истражувањата покажаа дека нискокалоричните засладувачи не влијаат на апетитот, шеќерот во крвта и инсулинот, не ги зголемуваат триглицеридите во крвта и сите луѓе со болести со прејадување (и дијабетес) можат да ги користат. Американското здружение за дијабетес (ADA) наведува дека нискокалоричните засладувачи можат да помогнат подобро да се контролира дијабетесот.
Дали се штетни по здравјето на луѓето?
Водечките меѓународни организации кои се занимаваат со малигни заболувања истакнуваат дека нискокалоричните засладувачи не претставуваат ризик за малигни заболувања или други системски заболувања.