Медот е совршена храна која воопшто не е евтина, па затоа е многу лесно да наидете на некој кој се обидува да направи повеќе отколку што добива – односно, трговците можат да ве измамат со лажен мед, познатата шеќерна вода.
Некои производители додаваат шеќерен сируп во медот за да добијат поголема количина. Сепак, постојат неколку разлики кои ќе ги забележите на прв поглед. Имено, вистинскиот мед има некои својства кои медот со додавање на шеќерна вода ги нема.
Ставете една лажичка мед во вода. Ако остане на дното, медот е реален. „Лажниот“ мед веднаш ќе се раствори, односно ќе се измеша со вода. Кога ќе земете една лажичка мед од тегла, медот се јаде, а не се голта. Ако под јазикот се чувствуваат цврстина и горчина, тоа е вистински, природен мед.
Освен по вкус, медот може да се препознае и по неговиот изглед. Кога станува збор за вистински мед, ќе забележите дека по некое време се кристализира.
Можете исто така да натопите мало парче памучна вата во мед и да се обидете да го запалите. Ако гори, медот е вистински. Можете да го ставите пред мравките. Ако медот е вистински, ќе го заобиколат во широк лак бидејќи вистински мед – не можат да го издржат.