Тестото е толку меко што кифличките се топат во уста, а Италијанците имаат еден трик за подобар вкус. Во жолчките за премачкување додаваат малку слатка павлака. Кифличките се премачкуваат со жолчка за побогат изглед и вкус, а мекост им дава и слатката павлака.
Состојки:
150 мл топло млеко
100 гр шеќер
15 гр квасец
150 мл млака вода
1 јајце
50 гр стопен путер
800 гр брашно
1 лажичка сол
За премачкување:
1 жолчка од јајце
малку слатка павлака
Подготовка:
Во топлото млеко додадете квасец, шеќер, вода, јајце и путер. Добро соединете. Потоа додадете брашно и сол и замесете тесто. Намачкајте го, покријте го и оставете го да отстои 3 часа. Потоа тестото поделете го на 20 дела и обликувајте топчиња. Покријте и оставете да отстои 7 минути. Тестото развлечете го тенко, одозгора ставете крем од ванила и ролат. На крајот се сече на неколку места и се продолжува со тркалање. Се редат на плех обложен со хартија за печење. Покријте и оставете да отстои 30 минути. На жолчките додадете малку слатка павлака и премачкајте ги кифличките. Печете на 200 ° C околу 30 минути. Посипете ги со шеќер во прав.