ВОЗДУХ ВО СТОМАКОТ? НАДУЕНОСТ ПО ЈАДЕЊЕ: 5 НАЈЧЕСТИ ПРИЧИНИ
Ако стомакот отече после јадење, тогаш нема далеку гас. Воздухот во стомакот се создава за време на нормалниот дигестивен процес кога храната се распаѓа или во случај на дигестивни нарушувања. Тие можат да бидат болни и да предизвикаат непријатно чувство на исполнетост.
Но, можете да направите нешто во врска со надуениот стомак – ако ги знаете причините. Нетолеранција на храна или едноставни „грешки“ во секојдневниот живот, на пример, може да предизвикаат големо количество воздух во стомакот. Подуеност после јадење: ова се петте најчести причини.
- НЕ ДОВОЛНО ЏВАКАТЕ
Од една страна, џвакањето на храната темелно спречува премногу воздух да влезе во телото со храната – можна причина за непријатен гас. Покрај тоа, храната, како што е скробот содржан во компирот и тестенините, веќе е темелно распаднат во устата од плунката, така што може да се користи што е можно подобро за организмот и да нема гасови во стомакот.
Друга практична точка плус ако доволно џвакате: Јадете побавно и побрзо ќе бидете сити. Порциите не се премногу големи и обучената перцепција на природното чувство на ситост. Ова за возврат спречува да се трошат непотребни калории (одете на студијата).
Пијте тенок како theвездите Овие 5 пијалоци ќе ви помогнат да изгубите тежина
- НЕ ЈАДЕТЕ СВЕСНО
Ако дозволите да бидете расеани од гледање телевизија, читање весник или стрес додека јадете, ризикувате да развиете гасови. Јадењето свесно и концентрирањето на вашиот оброк го стимулира функционирањето на дигестивниот тракт, така што тој може да работи најдобро. Покрај тоа, свесното јадење осигурува дека човекот не јаде покрај точката на заситеност. Инаку, многу непотребни килокалории брзо ќе влезат во телото, што долго време ќе завршат на колковите.
- ПИЕТЕ ПРЕМАЛКУ
Една од најчестите причини за гас и гас е недоволното внесување течност. Ако се испие премалку, дигестивниот тракт повеќе не може да работи правилно – тој навистина доаѓа до застој и станува слаб. Германското друштво за исхрана (ДГЕ) им препорачува на возрасните меѓу 25 и под 51 година дневно внесување на течности од 2,6 литри на ден. Најдобар пијалок за жед се вода, незасладени билни и овошни чаеви и шприцер во сооднос 3: 1 – три дела вода, еден дел сок (до референтните вредности).
- ИМАТЕ НЕТОЛЕРАНЦИЈА НА ХРАНА
Нетолеранцијата на храна е релативно распространета во оваа земја. Зафатените лица можат да имаат негативна реакција на глутен, лактоза, фруктоза или пилешки јајца, на пример. Симптом на овие нетолеранции може да биде надуен стомак после јадење – заедно со други несакани ефекти.
Ако се забележи гасови по јадење одредена храна и се појави сомневање за нетолеранција на храна, треба да се консултира специјалист за да се постави здрава дијагноза. Под никакви околности, одредена храна, па дури и групи на храна не смее да се брише од планот за исхрана без замена, бидејќи тоа може да доведе до недостаток на одредени хранливи состојки.
- ЈАДЕТЕ ПРЕМАЛКУ ВЛАКНА
Диететските влакна го стимулираат варењето и истовремено обезбедуваат здрава цревна флора. Ако се јаде премногу малку подолг временски период, ова може да доведе до запек и гасови. Според DGE, околу 30 грама влакна треба да се јадат секој ден со цел да се искористат позитивните својства на диеталните влакна.
Половина од оваа количина треба да се добие од житарици, а другата половина од овошје и зеленчук. Храната богата со растителни влакна вклучува леб од цели зрна, овошје, зеленчук, печурки и мешунки како пченични трици, ленено семе, леќа, суви сливи и кајсии.