Малку домаќинки знаат за овoј трик, но кога ќе го пробате ќе сфатите дека храната има вкус како да е подготвена во ресторан, а не во домашна кујна! А е многу едноставно!
Кога печеме во рерна, храната најчесто ја ставаме на решетката и ја оставаме да се пече. Сепак, професионалните готвачи советуваат еден трик кој според нив гарантира врвен вкус како од професионални ресторани.
А се што треба да направите за тоа е да ја извадите решетката и да ја подготвите храната на самото дно од рерната. Професионалните готвачи велат дека ова е најдобриот начин да се подготви пица, леб или цело пилешко или мисирка, бидејќи ваквото готвење дава одличен вкус поради топлата долна површина на рерната која е во контакт со храната.
Нивниот совет е да ги извадите решетките и да ставите хартија за печење, а потоа да ја загреете рерната на 250 степени, но погрижете се дното на рерната да биде доволно цврсто за да ја издржи тежината на храната што ја подготвувате. Покрај тоа, некои печки имаат отвори на дното што може да предизвикаат проблем ако се блокирани или затворени. Овој дизајн е вообичаен кај плинските печки, па ако не сте сигурни, подобро е да проверите сè кај производителот пред да започнете со готвење.