Состојки:
1 пилешко
1,5 кг компири
1 dl масло или една лажица маснотии
1 морков
1 домат
1 малку доматно пире или малку домашен сок
2 главици кромид и неколку чешниња лук
1 пиперка
мелени лути пиперки
лист од магдонос
мелен пипер, ловоров лист
сол, брашно
Подготовка:
Исчистеното пилешко се сече на парчиња и се мие или се земаат парчиња пилешко во месара по вкус.
На загреано масло или маснотии пропржете ситно сечкан кромид, на прстените додајте исечен морков, исечкана пиперка, домат, месо, посолете по вкус, истурете половина чаша вода и динстајте, повремено додавајќи вода.
Кога месото е половина сварено, додадете го доматот од тубата, малку иситнета пиперка, излупените и исечкани компири, налејте половина или 1 литар вода (може и повеќе во зависност од големината на пилешкото и количината на компири) и варете додека готово..
Сварената пиперка тргнете ја од оган, направете класична паста со брашно и лук и пропржете и оставете уште 5-10 минути да се вари.
На крајот измешајте половина лажичка ситно сечкан лист магдонос и малку мелен пипер.
Пријатно!