Состојки:
500 гр праз
150 гр ориз или кускус
100 ml минерална вода
100 мл масло, 75 мл за пржење 25 мл за преливање на кората
500 гр кора за пита
сол, бибер, сув зачин по вкус
морков
Подготовка:
Во тавче ставете ориз со малку сол, додадете вода и варете додека оризот не се свари, но внимавајте да не се превари. Ако имате краток ориз, тоа е уште подобра опција, бидејќи ви требаат само 4 минути за готвење.
Додека подготвувате ориз или кускус, истурете неколку лажици масло во поголема и подлабока тава. Излупете го и пресечете го на половина. Потоа во тава ставете го празот и пропржете го на тивок оган. По неколку минути додадете еден изрендан морков и пропржете го заедно со празот. Кога ќе омекне, додадете ориз или кускус и зачини.
Потоа едната кора посипете ја со кисела вода и масло и премачкајте го филот по целата кора, потоа ставете ја другата кора, попрскајте ја со мешавина од кисела вода и масло и истото направете го со филот и истото направете го со третата кора. Завиткајте ги во ролат, па ставете ги во плех, задолжително користете хартија за печење.