Дури и на најдобрите готвачи повремено им се случува да ја презачинат храната. Но, точно знаат како повторно да ја направат повкусна, односно помалку зачинета
Со овие трикови намалете ја зачинетоста на храната:
Млечни производи и кисели течности
Еден од најдобрите начини за борба против премногу зачинетата храна е да додадете млечни производи: полномасно млеко, павлака, јогурт, сирење или павлака. Исто така, киселите течности како што се оцетот, лимонот или сечканите домати може да ја ублажат зачинетата храна.
Шеќер и скроб
Шеќерите помагаат во неутрализирање на топлината, како што се чили пиперките. Затоа обидете се да додадете малку шеќер или мед за да ги избалансирате зачинетите вкусови. За да ја ублажите пикантноста на оброкот земете тестенини, леб или ориз.
Зголемете ги другите состојки
Намалете ја лутината со додавање на повеќе главни компоненти. Ова може да значи повеќе супа, месо или зеленчук, во зависност од тоа што правите.
Скробот како помош
Со додавање на скробна храна, ќе го ублажите солениот и преварен вкус на супите и чорбите. Додадете целиокомпир во садот и тој ќе ја впие и разблажи солта.
Додадете вода
Еден од најлесните начини да ја спасите пресолената чорба е да додадете повеќе вода и да го продолжите времето на готвење. Може да се случи јадењето да има поблаг вкус поради тоа, но додадете повеќе зачини и вратете ја хармонијата на аромите.