Старински крофни со лимон: Рецепт од нашите баби кој им успева на сите!

popara26 декември, 20211min00
17209_shutterstock-1900324171_f

Состојки:

250 гр млеко
20 гр квасец
1 жолчка од јајце
лажица маснотии
2 лажици шеќер
половина лажичка сол
кора од лимон
околу 500 гр брашно
масло за пржење

Екстра:

шеќер во прав за крофни

Подготовка:

Потопете го квасецот во млекото да нарасне.

Маснотиите изматете ги со шеќерот, жолчката, па кората од лимон се ренда, се додава сол и млекото и на крај се додава брашното и квасецот кој останал. Направете мазно тесто и оставете под крпа да нарасне околу 40 минути.

Кога тестото ќе нарасне, површината се набрашува и се добива кора со дебелина од околу 7-8 мм. Исечете ги крофните со калап или чаша и наредете ги една до друга и оставете ги да отстојат 15 минути.

Во длабока тава загрејте го маслото, но не премногу за да не изгорат крофните. Кога ќе се загрее маслото, спуштете ги крофните и покријте ги, а кога ќе ги превртите оставете го тенџерето без капак. Готовите крофни свиткајте ги во шеќер, а можете да ги наполните и со филот по избор.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma