Речиси и да нема човек кој како дете барем еднаш не изел ванилица. Ова колаче е омилено на трпезата, особено во постудените денови.
Состојки:
– 200 грама маст
– 1 јајце
– 1 жолчка од јајце
– 500 грама брашно
– 5 лажици шеќер
– сок од 1 лимон
– 2 кесички ванилин шеќер
– џем по вкус: кајсија, слива, шипка, џем
Подготовка:
Изматете ја маснотијата додека не стане пенеста, а потоа додадете едно цело јајце и уште една жолчка, шеќер и сок од лимон. Потоа додадете брашно во смесата и замесете тесто.
Расукајте го тестото во кора дебела околу половина сантиметар и со шолја за ракоја или калап во разни форми извадете ја ванилата и наредете ги во немрсен плех и ставете ги во загреана рерна на 200 степени и кратко печете додека не станат златно кафеави.
Кога ќе бидат речиси испечени, извадете ги да се изладат, па едната премачкајте ја со џем по вкус и преклопете ја со другата ванилица и така додека не го потрошите целото тесто. На крај, валкајте ги во мешавина од шеќер во прав и ванилин шеќер.