Повеќе од 55 болести се поврзани со глутен, протеин кој се наоѓа во пченицата, ‘ржта и јачменот. Се проценува дека 99% од луѓето кои имаат нетолеранција на глутен или целијачна болест не се дијагностицирани со оваа состојба. Исто така, се проценува дека скоро 40% од светската популација е нетолерантна на глутен.
Ако имате некој од следниве симптоми, тоа може да значи дека и вие спаѓате во таа група.
- Дигестивни нарушувања, како што се гасови, надуеност, дијареја, па дури и запек (најизразено е кај деца по консумација на глутен).
- Кератоза пиларис (позната и како „пилешка кожа“) на рацете
- Замор или замор после јадење оброк што содржи глутен
- Дијагноза на автоимуни болести, како што се Хашимов синдром, ревматоиден артритис, лупус, псоријаза, улцеративен колитис, скелодерма или мултиплекс склероза
- Невролошки симптоми, како што се вртоглавица или чувство надвор од рамнотежа
- Хормонална нерамнотежа
- Мигрена главоболки
- Дијагноза на хроничен замор или фибромијаглија
- Воспаление, оток или болка во зглобовите (градите, колената, колковите)
- Проблеми со расположението, како што се вознемиреност, депресија и промени во расположението.
- Најчести диететски извори на глутен се пченица, ‘рж, јачмен, леб, тестенини, житарици и печива.
Храна без глутен
● месо, риба и морски плодови, јајца, млечни производи, овошје, зеленчук, мешунки, ореви, масти како масла и путер, повеќето пијалоци се исто така без глутен, освен пиво
● житарки без глутен: ориз, пченка, просо, амарант, киноа, хељда.