3 видови намирници кои треба да се јадат во текот на зимата: Нутриционист открива зошто се важни тие

popara13 декември, 20211min00
Screenshot_8

– Кога ќе дојде зимата и времето е постудено, луѓето најчесто се заморуваат, метаболизмот им се успорува, а потоа доаѓа до потешко варење и вишок килограми – вели нутриционистката Марија Милановиќ.

 

Во текот на зимата кога повеќе време поминуваме дома сместени во ќебиња, а значително ја намалуваме физичката активност во однос на летниот период, потребно е да се најде вистинската рамнотежа во исхраната.

 

Во зима понудата на зеленчук и овошје е нешто поскромна, но тоа не значи дека со она што ни е достапно не можеме да го зајакнеме имунитетот и да го подобриме здравјето.

 

– Кога ќе дојде зимата и времето е постудено, луѓето најчесто се здебелуваат, метаболизмот им се забавува, а потоа доаѓа потешко варење и вишок килограми – изјави нутриционистката Марија Милановиќ.

 

Според неа, во текот на зимата не смееме да дозволиме да падне имунитетот, бидејќи тогаш сме подложни на настинки, а тоа можеме да го направиме само со помош на здрава храна.

 

  1. Цирусно овошје

 

– Во зима, како и во време на вируси и настинки, важно е да се збогати исхраната со витамини, а особено со витамин Ц – вели нутриционистката и нагласува колку е важно да се јаде цитрусно овошје:

 

– Мандарините, лимоните, портокалите и грејпфрутите се овошја кои лесно можеме да ги најдеме во продавниците во текот на сите зимски месеци. Цитрусите се богати и со флавоноиди, а доминантен е оној наречен хесперидин, за кој е познато дека го зголемува добриот и го намалува лошиот холестерол и триглицеридите.

 

  1. Зелен зеленчук

– Зелка, блитва, брокула, целер, спанаќ…, сẻ од зелен зеленчук е повеќе од добро за јадење во текот на зимата. Познато е дека зелениот зеленчук е силен антиоксиданс и благотворно делува на нашите крвни садови. Зелениот зеленчук помага и во детоксикација на телото – со прекумерно внесување на масти, шеќери и тешка храна, особено по празниците – објаснува Милановиќ.

 

Како што вели тој, хлорофилот има способност да се врзува за штетните материи од околината и да ја забави нивната апсорпција преку кожата во организмот. Исто така, помага да се елиминираат овие супстанции брзо и ефикасно од телото.

 

  1. Јаткасти плодови

Нутриционистот истакнува дека јаткастите плодови се многу важни и неопходни за здравјето на организмот, но дека треба да се консумираат умерено.

 

– Во зависност од конкретното овошје, ќе добиете различни нутритивни придобивки, затоа задолжително внесете ги во вашата исхрана речиси секојдневно во мали количини. Полни се со протеини, влакна, есенцијални масти и витамини. Како вистински мали нутриционистички „бомби“ се одличен избор за грицки или слатки – заклучува нутриционистката Марија Милановиќ.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma