Полирањето на чашите е мачна работа, но за среќа постојат трикови кои ќе ви го олеснат целиот процес.
Миењето садови обично е најомразениот дел од средувањето на многу домаќинки. Иако повеќето кујни денес се опремени со машина за миење садови, миењето на рацете е незаменливо кога станува збор за чашите.
Иако машините се фантастична работа, тие ви заштедуваат време и енергија, тие сепак имаат еден недостаток. Често се случува кога ги миете чашите во машината, особено винските, да има дамки и траги од бигор.
Полирањето чаши е мачна работа, но за среќа постојат трикови кои ќе ви го олеснат целиот процес и чашите ќе бидат кристално чисти.
- Оцет и сол
Истурете вода, оцет и сол во сад и мешајте додека масата не се растопи. Потопете чист сунѓер во водата и оцетот, а потоа тријте ја чашата однадвор и одвнатре.
Кога ќе измиете една чаша, веднаш земете чиста памучна крпа и полирајте ја.
- Паста за заби
Пастата за заби е многу практичен начин за отстранување на бигор од чашите.
Користете бела паста за заби, а потоа ставете ја на погодените делови од чашата и полирајте ги со мека влажна крпа.
- Водена пареа
Ова е можеби најбрзиот начин на кој можете да ги полирате чашите. Истурете вода во големо тенџере и оставете да зоврие. Кога ќе зоврие, тргнете го тенџерето од ринглата и ставете чаша над него да се напари, а потоа полијте ја со чиста крпа.