1. Избегнувајте ги лошите масти
Најлоши се, според експертите, таканаречените „транс масти“. Овие масти се формираат со додавање на водород во течни масти со цел да ги претворат во цврста состојба, а целта е, пред сè, да се продолжи рокот на траење на храната на која се додаваат. Производителите на брза храна ги прифатија бидејќи можат да се користат повеќе пати. И иако притисокот на јавното мислење е толку голем што транс мастите исчезнуваат од производите на многу компании, сепак има некои, особено кај пекарските производи. Не можете да знаете колку користат во ресторани и продавници за зготвена храна … Заситените масти исто така можат да бидат ризична причина за висок холестерол, но нутриционистите се согласуваат дека треба да јадете помали количини – до 4 жолчки неделно, и колку белки сакате.
Путер и полномасни сирења?
Само малку и не почесто од еднаш во петнаесет дена.
2. Јадете повеќе од добрите масти
Незаситените масти го намалуваат холестеролот – се препорачуваат сончогледово и маслиново масло, како и масло од семе од грозје и коноп. Масна риба е исто така добра – туна, лосос, харинга и скуша. Јадете повеќе семиња и јатки.
3. Јадете лесна храна
Колку е посилна бојата на храната, толку повеќе корисни состојки во неа – фитостеролите го намалуваат холестеролот – затоа јадете зеленчук со темно зелен лисја, моркови, домати, јагоди, сливи, боровинки!