5 намирници кои треба да ги јадете до пролет: Го зајакнуваат имунитетот и помагаат во слабеењето

popara15 ноември, 20211min00
Screenshot_1

Во период од годината кога е неопходно да се работи на имунитетот, особено е важно да водите сметка за исхраната

Кога доаѓаат постудените денови, на телото му треба повеќе од оние намирници кои содржат витамини, особено витаминот Ц, кој е клучен за борба против вирусите и бактериите.

Особено е важно што внесуваме од храната во организмот во есенскиот и зимскиот период од годината кога кожата ни е посува, но и кога има малку свежо овошје и зеленчук кои можат да ги задоволат дневните потреби на нашето тело за витамини.

Нутриционистите препорачуваат во периодот од ноември до април во исхраната да се вклучат пет намирници. Пожелно е да ги имате на менито речиси секој ден во овие месеци.

  1. Цвекло

Овој зеленчук треба да биде задолжителен дел од исхраната во доцните есенски и зимски месеци. Освен што во овој период од годината може да се најде во свежа состојба, па затоа е „ вреден злато “ извор на витамини и минерали, цвеклото чиј корен се користи во исхраната е вистински подарок за овој период од годината поради на неговите нутритивни вредности.

Богат е со витамин Ц, бета-каротен, калциум, железо и магнезиум.

2 Јајца

Јајцата се извор на витамините Б2, Б12, А и Е, железо, цинк, но и фосфор. Освен тоа, жолчките се ризница на калциум и железо, а кога се консумираат задоволуваат речиси 90 отсто од дневната потреба на организмот за овие минерали.

Јајцето содржи и девет аминокиселини, кои се многу важни за нашето тело. Јајцата треба често да се јадат, особено во постудените периоди од годината. Покрај тоа, нутриционистите ги препорачуваат во рестриктивните диети, кога сакате да ги изгубите вишокот килограми.

  1. Моркови

Може да се најдата и свежи во зима. Одамна е познато дека се одлични за видот, а воедно се вистински благодет за кожата кога деновите се студени и ветровити.

Морковите содржат големо количество бета-каротен, кој во организмот се претвора во витамин А. Овој витамин го зајакнува имунолошкиот систем, а има фантастично дејство и на кожата, правејќи ја мазна и сјајна.

  1. Портокал

Ова медитеранско овошје му е најпотребно на организмот во текот на есента и зимата. Покрај тоа што е полно со витамин Ц, кој е клучен за заштита од вируси и борба против настинки, портокалите се богати и со антиоксиданси, но и со колаген кој во зима ја штити и регенерира кожата.

Покрај тоа, тие се нискокалорично овошје, па ќе ви помогнат да ја одржите добрата линија во текот на зимата. Одлучете се за свежи портокали наместо цеден сок, поради количеството влакна што го има во овошјето, а тие се отстранети од сокот.

  1. Бадеми

Оваа храна е еден од најголемите пријатели на нашиот организам во текот на целата година, особено кога доаѓаат студените сезони. Кога би биле свесни за неговите благодети, секој ден би вклучиле парче бадем во исхраната.

Тие содржат антиоксиданси, богати се со протеини, магнезиум, влакна, витамин Б, калциум, калиум, фосфор, цинк, железо и здрави масти.

Бадемите ќе бидат од голема корист за стабилизирање на шеќерот во крвта и позитивно ќе делуваат на целокупното здравје на организмот. Освен тоа, бадемите се одлични за топење на масните наслаги на желудникот, па ако имате проблеми со вишокот килограми, внесете грст сирови бадеми во секојдневната исхрана – резултатите ќе ги видите по само две недели.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma