Најчесто користениот дел од домот е дефинитивно кујната. Целото семејство се собира околу масата во кујната, троши време за готвење и јадење заедно и освен што консумира оброци, ова е непроценливо време што сите членови на семејството го поминуваат заедно.
Ова секако значи дека кујната обично е валкана и дека колку и редовно да ја одржувате истата хигиена, има и делови што домаќините забораваат да ги исчистат.
- Мијалник
Ова е една од површините што е полна со бактерии и микроорганизми. На мијалникот секојдневно се наоѓаат остатоци од млеко, вино, сокови, масло, маснотии и храна. Логично е дека на овој дел од кујната му треба посебно внимание.
Избришете го мијалникот со чист сунѓер или крпа и антибактериско средство откако ќе ја избришете маснотијата. Редовно менувајте крпи и сунѓери, инаку ќе префрлите бактерии на други места во кујната.
- Крпи, сунѓери и четки за чистење
Ова се веројатно некои од највалканите предмети во кујната и често забораваме дека и тие имаат потреба од одржување и чистење.
Ставете ги во машина за миење садови 4-5 дена и измијте ги заедно со садовите. Друг начин е да ги натопите во топла вода и оцет, а потоа да ги оставите да се исушат природно. Во секој случај, ова се ефтини предмети, затоа не заборавајте да ги менувате редовно.
- Полици во фрижидер
Можеби ви изгледа бесмислено, но е вистина. Фрижидерот, а особено полиците во него, можат да бидат почва за бактерии. Запомнете колку пати сте нашле храна во неа што станала кисела или застоена, млеко со поминат рок или храна која стоела со недели. Нивниот мирис секако беше неподнослив и затоа, пред се, фрижидерот треба редовно да се испразнува, но и да се чисти.
За да избегнете вашиот фрижидер да биде почва за инфекции, следете неколку основни правила; На пример, чувајте месо на посебна полица од овошје, зеленчук и млечни производи. На овој начин, ќе спречите бактериите да преминат од еден вид храна во друга.
Од време на време, отстранете ги сите намирници, отстранете ги оние што повеќе не се користат и темелно исчистете ги полиците во фрижидерот. Измијте ги со млака вода со сапуница, избришете ги, а потоа избришете ги со крпа натопена со алкохолен оцет.
- Рачките на елементите и прекинувачи
Се чини дека ова се деловите од куќата за кои најчесто забораваме, и каде се акумулира најголем број бактерии. Во текот на денот, ние ги допираме прекинувачите и рачките на елементите безброј пати, а најчесто тоа е со валкани раце, дури и само од храна.
Дури и ако не готвите секој ден, дефинитивно ќе ги отворите полиците или фиоките во кујната неколку пати, дури и ако земете садови за храна што сте ја нарачале.
За овие делови, користете антибактериски марамчиња за таа намена или обични марамчиња со антисептичко дејство. Покрај тоа, поедноставна опција е да испрскате памучна крпа или салфетка со алкохол и да ги избришете рачките и прекинувачите.
- Електричен бокал
Денес, електричниот бокал е еден од неопходните кујнски апарати. Повеќето домаќини го користат за да го скратат времето за подготовка на храна, кафе или чај. Се користи секој ден и затоа е кревет од нечистотија и варовник.
Чистете го бокалот со комбинација на алкохолен оцет, вода и сода бикарбона. Истурете два децилитри оцет и еден децилитар вода во котелот, вклучете го и оставете да зоврие.
Истурете ја течноста, потоа исплакнете го бокалот и истурете чиста вода, вратете ја назад да зоврие и фрлете ја таа вода. Тогаш бокалот ќе биде чист и подготвен за употреба.