Поради овој начин на исхрана, Кинезите се слаби и здрави и се повеќе луѓе се придржуваат до овие правила
Ако некогаш сте прочитале за кинеската култура и традиционална медицина, веројатно сте запознаени со концептот на двата принципа на Jин и Jанг, кои се однесуваат на сите аспекти на животот и здравјето – вклучително и исхраната.
Јин, кој традиционално се смета за женски дел и јанг, кој се смета за машки дел од совршениот круг, заедно формираат рамнотежа на спротивставените сили. Кинезите веруваат дека е исклучително важно да се прави сè во животот, дури и да се јаде за да не се наруши оваа деликатна рамнотежа.
Секоја личност има единствена врска на Jин и Jанг во своето тело, и затоа треба да ја прилагоди својата исхрана точно на нивната внатрешна рамнотежа. Секој вид материјал може да се подели на Јин, Јанг и неутрален тип. Еве како да препознаете во која група спаѓате и каква храна треба да јадете за да одржите добра линија, но и здравје:
Јанг тип на градба
Луѓето со ваков вид структура на тело се карактеризираат со силна конституција, голема издржливост и енергија. Нивното тело често се загрева, обилно се поти и лесно се вцрвува, особено во лето.
Јин тип на градба
Луѓето со овој тип на тело имаат бледа кожа и кревка физика. Тие се чувствителни на студ и нацрти, претпочитаат топлина.
Неутрален тип
Луѓето со ваков тип на тело имаат побавен метаболизам и тешко е да ослабат. Иако се подложени и на најригорозни диети, маснотиите паѓаат многу бавно. Исто така, тие не ја сакаат топлината.
Сега кога го утврдивте типот на вашето тело, погледнете на која храна треба да се базира вашата исхрана. Доколку сакате да одржувате линија, јадете ја оваа храна нормално, и доколку сакате да ја регулирате вашата тежина, се препорачува да броите калории и овој внес да биде ограничен на 1400 на ден.
Јанг
Кајсии
Говедско месо
Кофеин
Лута црвена пиперка
Пилешко месо
Цимет
Јајца
Брашно
Лук
Ѓумбир
Црн пипер
Овчо месо
Овесна каша и житни култури
Кромид
Кикирики
Тиква
Лосос
Сардини
Школки
Сладок компир
Јин
Јаболка
Банани
Грав
Брокула
Зелка
Диња
Карфиол
Целер
Грашок
Краставици
Грозје
Кромид
Зелена салата
Печурки
Праски
Морски алги и други морски плодови
Соја
Спанаќ
Тиквички
Тофу
Репка
Лубеница
Јогурт
Неутрален тип
Моркови
Мисиркино месо
Праски
Свинско месо
Месо од зајак
Суво грозје
Ориз
Житарки