По 50-годишна возраст, сè се менува, метаболизмот се забавува, телото ги губи мускулите, коскената маса се разредува, а кожата брзо се влошува. За да се забават сите овие процеси, потребно е да се смени менито и да се почитуваат здравите навики.
Иако е многу потешко да се одржи тенка линија во 6-та деценија, тоа не е причина за очај. Нутриционистите велат дека ако ја намалите вашата исхрана и ја изберете вистинската храна, можно е да имате идеална тежина.
Кети Фераро, диететичар и асистент на Универзитетот во Калифорнија, вели дека треба да јадеме помалку калории за да изгубиме тежина со возраста. Неопходно е да се јаде 250 калории помалку од вообичаеното и да се ограничи внесувањето на јаглехидрати.
Внесете повеќе зеленчук, овошје и протеини во менито, но исто така и зголемете ја физичката активност.
Од друга страна, има храна што е пожелно да се елиминира од исхраната.
На прво место се сушени месни производи затоа што се солени и се полни со адитиви. Следни на „црната листа“ се закуски. Исто така е пожелно да се ограничи внесувањето на црвено месо.