Во продавниците има толку многу различни видови на масла за јадење. Некои се поздрави, некои помалку здрави, но најважно е да се знае е дека не сите се наменети за термичка обработка.
Клучната работа што треба да се земе предвид е точката на вриење, односно колку можете да го загревате маслото пред да почне да дими и да создава штетни материи.
Колку е поголема точката на вриење, побезбедно е да се користи масло за пржење и печење, а другото е побезбедно да се користи само како додаток на салати или за вкус.
На пример, екстра девственото маслиново масло, кое инаку се смета за многу здраво, има точка на вриење од 130 до 175 степени Целзиусови, па правите голема грешка ако го користите за пржење или печење. Најдобро е да го користите како дресинг за салати или како додаток на јадења.
Од друга страна, рафинираното маслиново масло има точка на вриење помеѓу 200 и 240 степени, така што е безбедно да се користи за пржење или печење храна.
Сончогледовото масло, кое најмногу се користи во домаќинствата, има точка на димење или вриење помеѓу 225 и 232 степени, така што може да се обработи термички.
Кокосовото масло станува сè попопуларно, но она што е важно да се знае е дека не се препорачува изложеност на температури повисоки од 175 степени. Овој вид на масло повеќе се користи како додаток на оброците, особено здравите колачи бидејќи е богато со заситени масни киселини.
Маслото од семе од грозје не е многу популарно кај нас, но се смета за здраво и неговата предност е што нема силен вкус, па може да се користи за сите јадења. Неговата точка на вриење е 216 степени, така што е безбедно да се користи за пржење или печење до таа температура.
Путерот е честа состојка во колачите, но може да се користи и при пржење или готвење на пониски температури – до 150 или максимум 170 степени. Ако користите путер за пржење, добро е да додадете малку вода или малку сос, што ќе спречи да достигне точка на вриење и да стане штетно.