Копривата е позната по своите лековити својства, а семето од коприва посебно се издвојува во тоа. Колку е билката помлада, толку е поголема нејзината медицинска корист.
Копривата најде широка примена во народната медицина. Се користи целото растение и неговите одделни делови – стебло, лисја, семе и корени.
Копривата содржи пантотенска, кофеинска, ферулинска и п-кумаринска киселина, хистамин, ацетилхолин, каротен и други каротеноиди, витамини Ц, К и Б комплекс, фитоциниди, хлорофил, танини и протеини, скроб, железо, калциум, цинк.
– го зајакнува имунитетот – лекува анемија – инфекции на уринарниот тракт – го регулира нивото на холестерол – ги зајакнува забите и коските – ги чисти црниот дроб и крвта – помага при ревматски проблеми и артритис – ја поттикнува работата на надбубрежната жлезда и ендокриниот систем – го зголемува либидото
Како се користи?
Најлесен начин да се консумираат семките од коприва е да се измешаат со мед. Во таа смеса можете да додадете и цеден лимон. Покрај тоа што е вкусно, овој витамински микс ќе го подигне вашиот имунитет и нивоата на енергија. Доволно е да се земе една, до две, лажички дневно.
Можете исто така да го измешате семето во јогурт или смути, доколку не сте љубител на мед.