Многу здрав, брзо се готви и е богат со витамини и растителни влакна – булгурот е одличен додаток на многу јадења и ужива со благ вкус на орев. Иако неговата подготовка е многу едноставна, грешките се доста чести. Но, со овој начин на готвење успехот е загарантиран.
Со светло-кафеава боја, булгурот е житарица добиена со посебен третман на тврда пченица. Има малку маснотии, нискокалорично и погодно е за вегетаријанци и вегани. Поради високите нивоа на влакна, булгурот е одлична храна што долго време го задржува чувството на ситост.
Најчесто се подготвува како гарнир, а е и одличен додаток на разни салати, а „рижото“ од булгур е многу популарен начин на подготовка. Булгурот може да се направи и во слатка верзија и да се служи за појадок, но може да се користи и за полнење зеленчук, како што се тиквички и модар патлиџан.
Потребни состојки:
130 гр мелење булгур
Малку сол
Екстра девствено маслиново масло
Подготовка:
Во поголемо тенџере измешајте булгур, 360 мл вода, сол и капка масло. Оставете да зоврие, а потоа покријте го и оставете го да се крчка на тивок оган додека не омекне булгурот, околу 12 минути. Потоа тргнете го од оган и оставете го да отстои покриен, околу 10 минути. Се меша со вилушка, а потоа веднаш се служи или се реди на обложен плех и се остава да се олади.
Совет за да се обезбеди најдобро варен булгур: Не подготвувајте ситно мелен булгур на овој начин. Имено, овие зрна се толку мали што не треба да се готват. За нивна подготовка, доволно е натопување во врела вода само 10 минути.