Тестенините многумина ги обожаваат и често се на дневното мени.
Секој од нас има одредени навики кога подготвува тестенини. Во некои сме толку убедени што ги применуваме секој пат кога подготвуваме макарони или шпагети. Сепак, според готвачите, што е правилно, а што не.
Како се подготвуваат вкусни тестенини?
Додавањето масло во врелата вода спречува лепење?
Неточно. Маслото може да спречи пенење на водата, но нема да спречи лепење на тестенините. За да ги одделите макароните или шпагетите, уверете се водата брзо да зоврие, повремено промешајте ги тестенините додека се варат и измешајте ги со сосот веднаш откако ќе ги процедите.
Дали треба да ги измиете тестенините откако ќе ги процедите?
Не. Сакате вашите тестенини да бидат благо скробни (односно лепливи и вкусни), така што сосот останува залепен за секоја тестенина и ефикасно ја премачкува. Со плакнење ќе добиете помалку вкусни тестенини и водена текстура.
Врелата вода треба секогаш да се посолува?
Вистина. Тестенините ќе бидат благи ако се готват без сол. Додадете најмалку 1 лажица за килограм тестенини во врелата вода.