Шеќерот не го снабдува нашето тело со речиси никакви хранливи материи, освен чиста сахароза. Спротивно на тоа, медот содржи одредени количини на микронутриенти како што се калиум, хлор, фосфор, магнезиум, калциум, железо и витамини. Сепак, експертите предупредуваат на прекумерен ентузијазам.
„Ќе треба да јадете многу мед за навистина да делува“ – вели диететичарката д -р Хана Столинска. – И тоа е исто така шеќер, затоа не би го предложила како еден од производите корисни за нашето здравје – нагласува таа.
Многу луѓе не се свесни дека медот е исто така шеќер и има слични калории. 100 гр мед е околу 300 kcal, додека истата количина бел шеќер дава околу 380 kcal. Бројачите на калории тука можат да паднат во стапицата.
Вреди да се знае дека медот е двапати потежок од шеќерот. Што значи тоа? Да, со засладување на чајот со лажичка мед, ние си обезбедуваме двојно повеќе калории отколку користењето обичен шеќер.
Исто така, треба да се запомни дека медот ги губи своите вредни својства под влијание на висока температура. Ова значи дека, кога се користи за печење или засладување топол пијалок, практично нема да вреди.
Се разбира, ако сакате мед, ништо не ве спречува да го вклучите во вашата исхрана. Сепак, мора да бидете свесни дека шеќерот и неговата потрошувачка исто така не се штетни за вашето здравје.