Првите сериозни сончеви зраци веќе укажуваат на пролет некаде во воздухот, што значи дека е време да се оди на некоја од диетите и со тоа да се ослободиме од „зимскиот вишок“. Според US News and World Report, кој објавува список на најдобри диети на почетокот на секоја година, медитеранската е трето лето по ред на престижниот врв, проследено со DASH и флекситаријанската, што, поточно , го делат второто место. Денес ќе ѝ се посветиме на третата, чие име доаѓа од кованица на флексибилна и вегетаријанска, и е како создадена за оние кои би сакале да преминат на вегетаријанска диета, но не можат целосно да се откажат од бифтек и хамбургери.
Начин на живот
Диетата е создадена пред повеќе од една деценија, а ја промовираше нутриционистката Даун Џексон Блатнер во 2009 година во нејзината книга „Флекситаријанска диета: претежно вегетаријански начин да изгубите тежина, да бидете поздрави, да спречите болести и да додадете година на живот“. Даун беше вегетаријанка повеќе од 15 години, а во ретки прилики јадеше месо, по што се чувствуваше виновна. Затоа, таа смисли флексибилно вегетаријанство, кое го комбинира најдоброто од двата света на растителна и месна храна.
Ако јадете повеќе растенија и помалку месо, вие не само што ќе изгубите тежина, туку и ќе го подобрите вашето општо здравје, вели Даун, а истражувањата го потврдуваат тоа. Вегетаријанците претежно консумираат повеќе овошје и зеленчук, кои имаат малку калории и многу растителни влакна – двете главни компоненти за слабеење. Покрај тоа, тие имаат помала стапка на срцеви заболувања, дијабетес и рак, и како резултат живеат подолго.
Она што ќе одговара на сите е што тука нема премногу жртви и радикални промени. Јадете вегетаријанска храна колку што можете повеќе, и месо само кога тоа го бара вашето тело. На пример, можете да започнете со два дена без месо во неделата и да завршите со пет, што ја прави оваа диета повеќе начин на живот, а помалку еднократна диета.
Што да јадеме и пиеме?
Еве список на храна што експертите препорачуваат да ја јадете често, умерено или ретко додека се придржувате кон флекситаријанска диета.
Храна и пијалоци што треба да се консумираат често:
- зеленчук
- овошје
- цели зрна
- ореви и семиња (препорачани од 30-60 грама на ден)
- вода
Храна и пијалоци што треба да се консумираат умерено:
- сирење со малку маснотии
- јогурт со малку маснотии
- Јајца
- месо од живина
- Риба
- пијалоци со кофеин
Храна и пијалоци што треба да се избегнуваат секогаш кога е можно:
- преработено месо (сланина, салама, виршли, колбаси)
- рафинирани јаглехидрати (леб, тестенини и бели печива брашно)
- преработени закуски (бонбони, чипс, колачи)
- пијалоци со додаден шеќер (газирани пијалоци, засладени сокови, енергетски пијалоци)
ПЛАН ЗА ИСХРАНА за 7 дена:
Со флекситаријанската диета количината на храна е флексибилна, односно треба да се прилагоди на личните потреби, а на некои строги мерки не се инсистира. Како и да е, секогаш кога ќе седнете на маса, следете едноставно правило – не се прејадувајте!
Ден 1
Појадок: Овесна каша (со бадемово или обично млеко), со овошје и ореви
Ручек: Мешана зелена салата со зачинет наут, авокадо, шери домат , краставица и балсамичен оцет
Ужина: Пиперка и хумус
Вечера: Фритата од морско оревче и црн грав
Ден 2
Појадок: Тост од цело зрно со путер од кикирики и парчиња јаболка
Ужина: четвртина чаша ореви
Ручек: Пита од цела пченица со мешано зеленило, пиперки и печени леблебии
Ужина: круша
Вечера: Пржено пилешко со мешан зеленчук
Ден 3
Појадок: Тост од цело зрно со авокадо, зелје и леблебија
Ужина: Јаболко
Ручек: Киноа (варена) и брокула, пржена кратко на силен оган со посно сирење
Ужина: чаша јагоди (или некое друго сезонско овошје)
Вечера: Пита од цело зрно со зеленчук и сирење со малку маснотии
Ден 4
Појадок: снегулки од хељда со бадемово (или обично) млеко и боровинки
Ужина: Морков со хумус
Ручек: Салата од кељ со јагоди, бадеми и балсамичен оцет и пилешки гради на скара
Ужина: Стапчиња од целер со путер од кикирики
Вечера: Интегрални такoси со домат со купус и павлака (веганска или обична)
Ден 5
Појадок: овошно смути
Закуска: Печен чипс од кељ
Ручек: Веге хамбургер направен од црн грав на лепиња направена од цели зрна
Ужина: пуканки
Вечера: Салата од зеленчук со интегрални тестенини и лимон
Ден 6
Појадок: Кајгана, печурки, кромид и пиперки
Ужина: овошно смути
Ручек: Топол сендвич со авокадо, сенф, кисела зелка и тахини
Ужина: Бисквити од ориз со путер од кикирики и семки од калинка
Вечера: Вегетаријанско чили
Ден 7
Појадок: Земичка од цели зрна со путер од кикирики и банана
Ужина: Салата од домати, краставици и босилек со тахини или оцет
Ручек: Интегрални макарони со сирење (вистинско сирење или веганско сирење), пржена брокула
Закуска: Бадеми и портокали
Вечера: Кари од тиква со кокосово млеко, ракчиња и пржен карфиол