Дали сте знаеле дека кога јадете ананас, и ТОЈ ВЕ ЈАДЕ ВАС? Еве како!

20 април, 2021
front-view-glad-woman-with-pineapple-posing-with-closed-eyes-studio-shot-excited-ginger-girl-holding-fruit-pink-background

Дали некогаш сте се запрашале зошто устата и јазикот ве болат додека јадете ананас?

Ананасот е многу вкусно егзотично овошје кое потекнува од Бразил и содржи големи количини на бромелаин, или ензим кој ги разградува протеините.

Ако направите компот од ананас или јадете конзервиран, нема да имате проблеми со согорување на усните и јазикот, бидејќи преработката на ананас значително го намалува нивото на бромелаин.

Меѓутоа, кога јадеме суров ананас, чувството на печење во устата е многу честа појава бидејќи бромелаинот доведува до распаѓање на хранливи материи и протеини, или на површинскиот слој на кожата во устата. Тоа всушност ги разградува протеините, така што нашето тело може да ги користи како извор на енергија што е можно полесно.

Бидејќи нашето тело е составено од протеини, ананасот што го јадеме исто така се обидува да нè свари. Секако, чувството на печење ќе исчезне за само неколку часа, бидејќи кожата на усната шуплина ќе се обнови.

Ананасот е многу здраво овошје кое помага при разни проблеми како што се прекумерна тежина, детоксикација на телото и проблеми со дигестивниот тракт, а треба да го вклучите во вашата дневна исхрана.

За да се спречи чувството на печење во устата, важно е да се исече коренот, односно стеблото на ананасот, бидејќи содржи најмногу бромелаин, што доведува до распаѓање на оралната мукоза.

Ананасот може да го натопите во солена вода неколку минути пред да го исечете, бидејќи солената вода го намалува нивото на бромелаин, или едноставно можете да го јадете со јогурт или сладолед, затоа што тогаш бромелаинот ќе има други протеини што треба да ги распаѓа.

escort - Korsan taksi