Ги јадете белките и жолчките или ги одделувате една од друга?
Белките од јајцата често се одделуваат од жолчките и се „рекламираат“ како подобра храна од жолчките, но колку е тоа навистина здраво?
Белки и жолчки
Жолчките од јајце имаат повисоко ниво на холестерол и маснотии од белките, но исто така имаат повисоко ниво на калциум, железо, магнезиум, фосфор, калиум, натриум и цинк. Вишокот натриум можеби не е најдобар за нашето тело, но на нашето тело му се потребни сите други минерали што ги обезбедуваат жолчките. Тие содржат разни витамини, од кои најважен е големиот процент на витамин А.
Белките од јајца се користат во се, од исхрана до нега на кожата, но дали тие се всушност толку поздрави отколку да изедете цело јајце. Тие главно се состојат од протеини, што значи дека ќе бидеме сити подолго, и ќе ги зајакне нашите мускули. Ова е дефинитивно позитивно за нив, но јајцата имаат два дела со причина. Затоа треба да ги јадеме двата дела од јајцето за да имаме целосен оброк, се разбира, не треба да претеруваме со ништо.
Меѓутоа, ако вашата цел е да изгубите тежина, белките од јајца можат да бидат поздрава опција. Имаат само 25 калории за секоја четвртина чаша што ја јадеме.