Откако помина неколку недели во југот на Франција, Кирстин Кархамер во колумна за MindBodyGreen вели дека не може да не се забележи дека скоро нема прекумерна тежина. Еве ја тајната на французите!
Луѓето пешачат, јадат храна, живеат во рамките на нивните можности (малкумина користат кредитни картички), поминуваат време во кафулиња со пријателите и семејството, пијат црвено вино и јадат сладолед. Никогаш во животот не сум видела толку многу корнети. Но, имаше значителна разлика. Тие беа мали. Никаде не видов џамбо-конус натопен во чоколадо, завиткан во слатки и исполнет со три топки сладолед “, напиша Карчамер, откривајќи две француски тајни што ги смета за клучни за формата и здравјето.
- Големината е важна
Како што објасни таа, сите делови во Франција се мали. Ручекот се служи на помала чинија, сладолед во помал конус.
„Нарачав лигњи. Добив мала чинија со неколку парчиња зеленчук настрана и сад со две ситни парчиња багета. Само доволно за да го впие остатокот од сокот. Нема повеќе. Кога храната пристигна, јас бев спремна да нарачам и салата, бидејќи мислев дека ќе останам гладна. Но, се случи нешто интересно. Јас едвај успеав да ги дојадам лигњите. Беа толку вкусни, толку свежи и ароматични што ми го задоволија апетитот. Ми требаше значително помалку храна да бидам сита “, се присетува таа.
- Квалитетот и вкусот се најважни
Карчамер сметаше дека е невозможно да биде задоволна со толку малку храна.
„Дали забележувате дека реков задоволена, не полна? Во Соединетите Држави, ги прашуваме децата после јадење: „Дали си сит?“ Во Франција, тие прашуваат: „Дали си задоволен?“ Се плашам дека ги учиме децата да бараат чувство на ситост, а не задоволство “, вели таа.
По враќањето од Франција, Карчамер реши да направи експеримент заснован на тоа што го виде. Таа започна да посветува повеќе време на готвење и да купува намирници од локалните земјоделци. Таа користи претежно свежа, органска храна и билки.
„Таквите работи се поскапи, но интересно е што сметките за храна не ми се зголемија бидејќи се чини дека сите во мојот дом јадат помалку. Одвојуваме време да подготвиме оброци, па затоа често седнуваме заедно на маса и јадеме “, тврди таа.
„Да биде работата уште полоша, толку многу храна што ја јадеме содржи прекумерни количини шеќер и сол и предизвикува зависност. Јас ве охрабрувам да направите неколку мали чекори и да вклучите вистинска, локално одгледана, сезонска храна во вашата исхрана и да ја послужите на помали чинии. Погледнете што ќе се случи. Дури и Гугл го користи овој трик за да им помогне на своите вработени да се хранат поздраво.