Навикнати сме на крофни кои обично се прават во неутрални верзии, па сами можете да одлучите дали ќе ги премачкате со солен или сладок намаз. Овој пат ви носиме едно старо и многу вкусно јадење со уште една дополнителна состојка, а тоа се крофни со јаболка кои ќе бидат само по ваш вкус.
Состојки:
2 јајца
1л млеко
малку квасец
сол
шеќер
брашно
1 кг кисело јаболка
масло
шеќер во прав
Подготовка:
- Ставете малку квасец во млекото, додадете јајца, малку сол, шеќер по вкус и брашно за да добиете густина на тестото како за палачинки. Промешајте и чувајте на топло место 1 час. Излупете ги јаболките и изрендајте ги, а потоа измешајте ги со тестото. Со лажица формирајте ги крофните и печете во врело масло или маснотии. Посипете со шеќер на крајот.