Маслото од лук може да ги одржува зглобовите во добра состојба, да ја намали болката и во исто време да елиминира многу проблеми што ги придружуваат овие проблеми.
Елиминира спазам на крвните садови, коронарна срцева болест, отежнато дишење и е пропишан за склероза. Тоа е одлично средство за проширување на крвните садови.
Познато е дека лукот содржи етерично масло со алин, состојка која се распаѓа во алицин со сечење, што му дава специфичен мирис. Исто така, ги разложува маснотиите и има антибиотско дејство. Состојките на лукот вклучуваат витамини А, Б1, Б2 и Ц, цела низа минерали, калиум, калциум, магнезиум и фосфор. Елементи во трагови, бакар, кобалт и манган и други супстанции, вклучувајќи сапонини, флавоноиди, глукозинолати и фенолни киселини.
Рецепт за масло од лук
За чистење, ставете глава лук во стаклена тегла и истурете чиста чаша нерафинирано маслиново или сончогледово масло, а потоа ставете ја во фрижидер да преноќи. Наутро исцедете малку лимон во теглата и промешајте.
Земете лажичка од ова масло еднаш дневно пред јадење. Лечењето трае 1-3 месеци, а по едномесечна пауза може да се повтори.