Урмите може да се јадат сушени и тврди, но штом еднаш пробате свежи и меки ирански урми кои „се топат во уста“, тие ќе ги освојат вашето срце и непце!
Без оглед каква форма на урми консумирате, вашето тело ќе ви биде благодарно, а подолу ќе откриете зошто:
- Урмите се храна за мозокот
Тие содржат фосфор, кој игра важна улога како „храна за мозокот“. Поради оваа причина, урмите се препорачуваат во исхраната на луѓето кои се занимаваат со интелектуална работа.
Тие исто така содржат елементарен хлор, кој се користи за заштита на забите од расипување. Зрелите урми содржат витамини А, Ц, Б1, Б2 и ниацин. Тие се одличен извор на натриум, магнезиум, калциум и железо.
- Тие содржат железо
Урмите се богат извор на железо. 100 грама урми содржат околу 10% од препорачаната дневна вредност на железо.
- Богати се со протеини
Урмите се одличен извор на протеини кои ни помагаат да останеме во форма и да ги одржуваме силните мускули. Голем број професионални спортисти консумираат неколку урми на ден со цел да им обезбедат на своите мускули задоволително ниво на протеини.
- Подобрување на здравјето на коските
Урмите се богати со селен, манган, бакар и магнезиум или сите минерали потребни за одржување на здравјето на вашите коски, зајакнување на нивната структура и спречување на состојби како што е остеопорозата.
Нив треба да ги консумираат сите оние кои имаат остеопороза во семејството, но и сите оние кои имаат други проблеми со коските.
- Стимулирајте го варењето на храната
Луѓето кои имаат проблеми со запек дефинитивно треба да размислат за консумирање урми. Зошто урмите се одличен избор кога станува збор за готвење? Урмите содржат висок процент на влакна. Покрај тоа, тие го намалуваат ризикот од рак на дебелото црево.
- Подобрување на изгледот на кожата
Витамините Ц и Д ја зголемуваат еластичноста на кожата и ја одржуваат мека и нежна. Урмите треба да ги консумираат сите луѓе кои имаат проблеми со кожата и луѓето кои имаат проблеми со сушење на кожата поради секојдневно изложување на екстремни временски услови.