Готвачите ја открија тајната – еве како правилно да зготвите јајцата!
Искусните готвачи велат дека дури кога ќе научите да подготвувате јајца, можете да кажете дека донекаде сте ја совладале кулинарската вештина. Иако за многумина оваа храна изгледа многу лесна за готвење, всушност постојат некои мали трикови кои професионалците ги користат и кои прават огромна разлика.
Значи, доволно е јајцата да се чуваат во зовриена вода само неколку секунди подолго за жолчките да ја изгубат посакуваната „мекост“. Ќе го решите проблемот еднаш засекогаш ако прибегнете кон методот што го користат готвачите – навреме отстранете ја зовриената вода. Секој пат жолчките ќе бидат нежни и полутечни.
Секако, советот е да користите домашни јајца. Ставете ги исклучиво во ладна вода, па на шпорет. Оставете да зоврие и веднаш исклучете ја ринглата. Уште не го вадете тенџерето од шпоретот. Оставете го да отстои уште 10 минути.
По 10 минути, истурете ја топлата вода и ставете ладна. Држете ги јајцата во неа уште една минута, а потоа извадете ги и извадете ја лушпата. На овој начин жолчките ќе бидат совршено „меки“, односно ниту премногу течни, ниту премногу тврди.