Мешавината од пилешко и зеленчук е една од најздравите опции за ручек или вечера, особено ако и двете состојки ги подготвувате на здрав начин. Овој пат почастете го непцето со пилешко со брокула, моркови и сезонски тиквички
Кога станува збор за подготовка на зеленчук, не треба да биде комплицирана и дефинитивно треба да избегнувате прекумерна термичка обработка. Неколку минути готвење ќе бидат доволно за морковот и брокулата да останат крцкави, задржувајќи ја целата свежина и сочност. Заедно со варените моркови и брокула, послужете тиквички кратко печени во тава или на скара и коцки од лесно зачинето пилешко.
Состојки:
3 парчиња пилешки гради
250 гр брокула
3 моркови
2 тиквички
екстра девствено маслиново масло
сол
пипер
Подготовка:
Излупете ја тиквата, изрендајте ја и варете ја во зовриена солена вода 15-20 минути.
Во исто време, исецкајте ја брокулата на гранчиња и варете во друг сад со врела вода и сол околу шест минути.
Измијте ги, исушете ги и исечете ги тиквичките.
Исечкајте ги пилешките гради, зачинете и пржете ги во тава со малку масло. Потоа испржете ги тиквичките.
Послужете ја мешавината од зеленчук и неколку пилешки медалјони на секоја чинија.