Ова слатко, вкусно и многу здраво овошје е полно со витамини и минерали. Можете исто така да направите одличен џем од свежи смокви, а ние ви носиме едноставен рецепт …
Состојки:
2-3 кг зрели смокви
еден и пол лимони
лажичка цимет
половина лажичка мелен ѓумбир
Подготовка:
Смоквите измијте ги и излупете ги. Исечете ги на четвртини или ако се навистина зрели, речиси ќе бидат смачкани, па само излупете ги од кората и ставете ги во тенџерето. Добро измијте го лимонот, излупете го целиот со ренде, ќе ви треба сечкана кора од половина лимон. Исцедете го лимонот и ставете го во тенџерето заедно со кората и сецканите смокви. Промешајте добро, ставете го во фрижидер неколку часа или маринирајте преку ноќ. Следниот ден (или по неколку часа) ставете ги смоквите на шпоретот и оставете се да зоврие. Намалете го огнот и варете ги следните 30-40 минути на тивок оган, често мешајќи. Кон крајот, зачинете со цимет и ѓумбир во прав. Истурете го џемот во стерилни и жешки тегли, покријте ги и превртете ги наопаку за да стојат на капакот додека не се изладат.
Пријатно!