Чистењето на рерната веројатно не е убава домашна работа за никого. Црни изгорени траги, маснотии, тврдоглави дамки – сето ова можете да го отстраните со домашна паста од состојките што веројатно веќе ги имате.
Рерната треба да се чисти најмалку неколку недели, но зависи и од фреквенцијата на употреба.
Ако не сакате да користите купени производи што содржат хемикалии, можете да измешате нетоксична сода бикарбона и оцет.
Кога овие две моќни средства ќе се соберат, заедно прават чудо! Можете исто така да додадете неколку капки есенцијално масло за да мирисаат добро, а маслото од чајно дрво, на пример, природно ги одмастува површините.
Подготовка:
Измешајте 3/4 чаши сода бикарбона и 1/4 чаша и додадете неколку капки масло по желба.
Отстранете ги решетките при чистење на рерната и можете да ги натопите во мешавина од детергент за садови и да ги избришете со груб сунѓер. Ако маснотијата е тврдоглава, додадете паста од сода и оцет (само ако решетката е изработена од нерѓосувачки челик).
Нанесете ја пастата во внатрешноста на печката, без врати и голи метални површини, и користете ја старата четка за заби за потешки агли. Ставете ја фолијата на отворите и дупките во рерната. Оставете преку ноќ. Наутро, отстранете ја пастата, а потоа избришете ја со влажна крпа.
Исчистете го стаклото од вратата на рерната со еднаква мешавина од вода и оцет, како и неколку капки сок од лимон.