Ова е одлично јадење за топлите денови, бидејќи не е „тешко“, а се подготвува брзо.
Клучна состојка на ова јадење е омлет, а наместо вок можете да користите подлабока тава.
Потребно е:
300 гр ориз
4 јајца
еден сноп млади кромид
сол
бибер
соја сос
масло
парче путер
50 гр грашок
свежа црвена пиперка
моркови
Ситно исецкајте ги пиперките и морковите, и згответе грашок и ориз. Кога оризот ќе почне да се готви, исклучете ја плочата за готвење, покријте ја тавата и оставете половина час да ја впие водата. На овој начин оризот ќе остане лабав. Изматете јајца, додадете сол и бибер и направете омлет. Кога ќе заврши, сролајте го и исечете го на мали јуфки. Во добро загреан вок (или длабока тава) пржете млад кромид (лук) и зеленчук во масло, мешајќи постојано, неколку минути.
Потоа додадете ориз, соја сос и путер, испржете сè заедно уште малку, мешајќи, па додајте ги јуфките во омлетот. Сервирајте топло, а по желба посипете со ситно исечен млад кромид.