Клучот за оваа торта се бонбоните од карамел лешник кои и даваат совршена текстура и секако вкус!
Потребни состојки:
Кора:
- 250 гр мелени бисквити
- 100гр мелени печени лешници
- 2 лажици шеќер во прав
- 125гр путер
- 150мл млеко
Фил:
- 500 гр сирење маскарпоне (може да се користи и друго несолено крем сирење)
- 50гр шеќер во прав
- 1 лажица арома на ванила
- 250мл слатка павлака
- 2 кеси со крем фикс
Прелив од карамела:
- 200 гр слатки од карамел лешник
- 50мл слатка павлака
- парчиња лешници за украсување
Подготовка:
- За кората, измешајте ги сите состојки, притиснете во калап со дијаметар од 20-24 см и ставете го во фрижидер.
- За миксер за полнење, кратко изматете ги сирењето маскарпоне, шеќер во прав и ванила.
- Во друг сад, изматете ја слатката павлака со фиксот за крем, за да се направи половина изматена, па додадете ја во маскарпонето и убаво изматете сè. Раширете го полнењето на капакот, вратете во фрижидер и префрлете се на преливот. Тортата треба да се лади вака најмалку 3 часа, а најдобро е да ја оставите преку ноќ.
- За преливот растопете ги бонбоните од карамела, во микро или можеби на шпорет, како што сакате. Откако карамелите целосно ќе се стопат, додадете ја слатката павлака, загрејте уште неколку секунди, па промешајте додека не се соединат. Овој прелив сега мора целосно да се олади на собна температура (исто е најдобро преку ноќ), само тогаш може да го истурите врз колачот или парчињата и карамелата да остане течна, а тортата убава и вкусна. Значи, на крајот, убаво извадете ја тортата од калапот, можете да ја исечете на парчиња ако сакате, и само прелијте ја и украсете.
Пријатно!