Кикириките се меѓу омилените закуски и се веројатно најполарните мешунки што ги јадеме солени, несолени, печени, а често е и состојка во колачи и солени јадења. Тука е и неизбежниот путер од кикирики, во кој уживаат многумина.
Истражувачите откриле дека секојдневното консумирање кикирики може да помогне во здравјето на срцето.
Кикирики и срце
Научните индикации укажуваат, но не докажуваат, дека консумирањето 40 грама јаткасти плодови, вклучително и кикирики, како дел од исхраната со малку заситени масти и холестерол, може да го намали ризикот од срцеви заболувања.
Ако јадете кикирики секој ден, ќе добиете протеини, витамини, минерали и многу повеќе!
Кикириките имаат повеќе протеини од кој било друг јаткаст плод (7 g на оброк), содржат повеќе од 30 основни витамини и минерали и се добар извор на влакна и масти. Иако кикириките не припаѓаат во групата на јаткасти плодови, тие најчесто се споредуваат со храната од оваа група.
Витамини и минерали:
Витамин Е: Витаминот Е е антиоксиданс во исхраната кој ги штити клетките од оксидативен стрес, нормален, но штетен, физиолошки процес.
Магнезиум: Магнезиумот е важен за мускулната функција, вклучително и срцето, ензимската функција и производството на енергија.
Фолат: Фолат е потребен за клеточна поделба, што значи дека правилниот внес на фолати е особено важен за време на бременоста и за време на адолесценцијата кога децата растат брзо.
Бакар: Бакарот е неопходен за формирање на црвени крвни клетки и за здрави крвни садови, нерви, имунолошки систем и коски.
Фосфор: Фосфорот е важен за формирање на забите и коските, раст на клетките и мускулна функција. Исто така, му помага на телото да ги претвори витамините во клеточна енергија.
Влакна: Растителните влакна ја заситуваат исхраната и влијаат на чувството на глад, односно го продолжуваат чувството на ситост на една личност. Помагаат и при варењето.
Кикириките се исто така одличен извор на:
Ниацин: Ниацинот е важен витамин Б кој помага во претворање на храната во енергија, му помага на дигестивниот и нервниот систем и има позитивен ефект врз кожата.
Манган: Важен е за обработка на холестерол и хранливи материи како што се јаглехидратите и протеините.
Значи, дали е безбедно да се јаде кикирики секој ден? Краткиот одговор е да. Јадењето кикирики секојдневно може да има големи здравствени придобивки.