Секој што внимава на својата исхрана и внес на калории, сигурно следи колку шеќер внесува дневно. A, кога малку ќе se задлабочиме во напишаното на пакувањето, сфаќаме дека има шеќер во скоро сè
Сепак, не треба да бидеме особено загрижени, велат експертите. Имено, нашето тело ќе го разгради шеќерот, без разлика дали станува збор за органски мед или мед од шеќерна трска. Сепак, некои шеќери потешко се варат и имаат поголеми негативни последици врз нашето тело. На пример, брзата храна, како пица и сокови, содржи голема содржина на шеќер, што е тешко за телото да ги процесира. Од друга страна, шеќерите во овошјето доаѓаат со антиоксиданти, растителни влакна, минерали и витамини и му помагаат на телото да работи правилно. Целосно избегнување на шеќер исто така не се препорачува ниту е здраво.
Колку шеќер можеме да јадеме на ден?
Покрај фактот дека е важно да се прави разлика помеѓу добри и лоши шеќери, важно е да се знае и колку шеќер можеме да јадеме дневно?
Според истражувањето, просечно лице троши 77 грама шеќер дневно, што значи дека трошиме околу 27 килограми шеќер годишно! Иако ова звучи како многу, реалната вистина е дека нема официјално препорачано дневно внесување на шеќер.
Сепак, нутриционистите препорачуваат да го ограничиме внесувањето на дополнителен шеќер. Така, се препорачува 10% од нашите дневни калории да бидат дополнителен шеќер. Ова значи дека ако трошиме 2000 калории на ден, можеме да јадеме 50 грама шеќер (12 лажици). Ова секако се зема здраво за готово само ако сме физички активни и тренираме.
Светската здравствена организација препорачува дневниот внес на шеќер да биде ограничен на 25 грама.
Се разбира, овие бројки и препораки се однесуваат на додаден шеќер, а не на шеќер кој се наоѓа во храна како овошје или млеко.