Трошите малку време и напор, а ова јадење веднаш ќе стане омилен специјалитет во вашата куќа
Состојки:
400 гр пилешко бело месо
3 јајца
100 гр презла
100 гр чипс
100 гр бело меко брашно
сол
масло за пржење
за таратор сос:
400 гр краставици
сол
180 гр павлака
сок од 1/2 лимон
2 чешниња лук
копар
Подготовка:
Излупете ја и изрендајте краставицата. Посолете ја ренданата краставица за да ја испушти водата. Излупете чешне лук и исечете половина лимон. Ситно исецкајте го копарот. Исцедете ја ренданата краставица од вишокот вода. Исцедете половина лимон на краставицата. Додадете ги зачинот и лукот. Се добро измешајте со киселата павлака. Исчистете го месото и исечете го на ленти. Посолете. Подгответе ги брашното, јајцата и чипсот за похување. Искршете го чипсот и измешајте ги со презлата. Загрејте го маслото во тава. Валкајте го месото по следниот редослед: брашно, јајца, чипс со презла. Пржете го месото додека не добие златна боја. Извадете го готовото пилешко на хартија за да ги отстраните вишок маснотии. Сервирајте по желба.
Пријатно!