Состојки:
1 кг бел компир
60 гр путер
2 лажици брашно
500 мл млеко
лук во прав
сол, бибер
морско оревче
150 гр сирење
1 црвен кромид
50 гр сирење
Подготовка:
Исечете ги компирите во прстени со дебелина од 1 см. Се редат на плех, се посолуваат. Направете бешамел сос. Лажица путер или маснотии, додадете една лажица од две брашно, пржете малку и истурете млеко. Додадете сол, лук во прав и морско оревче. Изрендајте го сирењето, и оставете малку да се згусне. Исечете го црвениот кромид и ставете го помеѓу компирите.
Не мора да биде помеѓу секој од нив. Прелијте го компирот со бешамел сос. Печете на 200 С – 30 мин. Извадете, посипете со сирење и печете уште 10 минути.