Одличен додаток на секое јадење
Иако е слична на француската, полската салата сепак е малку поразлична – пред сè по мирисот на зачин, што дава пријатна и топла арома, а многумина кои ја пробале велат дека е повкусна од руската салата, која е омилена на нашиот народ.
Состојки:
4 средни компири
2 средни моркови
4 јајца
6 кисели краставички
2 помали јаболка
2 лажици густ јогурт
5 лажици мајонез
1 лажица сенф
многу зачини
сол и бибер по вкус
Подготовка:
1. Ставете ги компирите и морковите во тенџере, додадете вода и оставете да зоврие. Гответе додека не омекне, а јајцата сварете ги во друго тенџере.
2. Кога ќе се олади излупете го компирот и исечете го на коцки. Исечете ги и морковите, јајцата, киселите краставички и јаболкта. Уситнете го зачинот.
3. Измешајте ги јогурот, мајонезот и сенфот.
4. Префрлете ги сите состојки во истиот сад и внимателно измешајте додека не се соединат преливот и другите состојки. Доколку е потребно, дополнително зачинете и оставете да се излади.
Пријатно!